Den bedste betonfugtmåler?
Få styr på de afgørende forskelle mellem betonfugtmålere – og bliv klogere på, hvilken måler der bedst kan opfylde dit behov …
Ja, kravene til fugtmåling i beton er fastlagt i to internationale standarder for at sikre ensartethed og kvalitet i målingerne . . .
Fugtmåling i beton foretages ved hjælp af enten Ovntørremetoden iht. standarden EN 13369 eller Borehulsmetoden iht. standarden ASTM F2170.
Borehulsmetoden er den hurtigste at anvende på byggepladsen og den mest praktiske, fordi man løbende kan følge udtørringsforløbet.
BOREHULSMETODEN Den internationale standard ASTM F2170 for måling af fugtindhold i beton med elektroniske sensorer i borehuller, stiller krav til sensorenes funktion og borehullets udformning:- Borehullet skal være foret og forseglet.
- Sensorer skal være placeres nederst i rørforingen og forsejlet opadtil, så der dannes et veldefineret målekammer under sensorene.
- Sensorer skal leveres af producenter, der anvender NIST sporbar kalibrering, og med en nøjagtighed på mindst ± 2% relativ fugtighed (RF).
- Genanvendelige sensorer skal kalibreres årligt eller oftere.
Yderligere oplysninger om kravene findes i afsnittet Fugtmåling i beton samt i Standarden ASTM F2170.
Yderligere oplysninger om kravene til Ovntørremetoden findes i afsnittet Fugtmåling i beton samt i standarden EN/ISO 12570.
Praktiske erfaringer viser, at bruger man ikke en ensartet målemetode bliver målingerne for usikre og misvisende . . .
Fugtmålinger, der udføres efter den anerkendt international standard ASTM F2170, giver en række fordele:
- Måleresultaterne bliver ensartede og sammenlignelige, fordi de udføres efter ensartede retningslinjer.
- Standardens krav til fugtsensorer og til kalibrering sikrer mere præcise målinger.
- Standarden krav til udførelse af borehuller, foringer og målekammer sikrer ensartethed og repeterbare resultater allerede efter 24 timer.
- Målemetoden er enkel og hurtig at udføre på byggepladsen og kræver ikke indsendelse af prøver til laboratorium.
Metoden er billig og enkel at udføre med f.eks. RapidRH® L6 sensorer - læs mere her og køb.
Forskellen på de fugtmålesystemer, som tilbydes på markedet, er større end det umiddelbart ser ud til. Derfor er det vigtigt vælge et system, der bedst passer til opgaven . . .
Fugtmålesystemer til måling af restporefugten i beton, som overholder standarden ASTM F2170, kan deles i to grupper afhænge af deres funktion:
- Engangsmålere
- Genanvendelige målere
Engangsmålere er de nemmeste at bruge - og du kan måle betonfugten lige så mange gange du ønsker. De er helt gemt og beskyttet nede i betonen. Hver eneste RapidRH®L6 sensor er NIST-certificeret, fabrikskalibreret og skal ikke re-kalibreres.
Fugtsensorerne indbygges og placeres i bunden af forede borehuller. Den enkelte sensor kan aflæses med en fugtaflæser, så længe man ønsker - enten manuelt eller via Bluetooth til mobil-app. Efter endt brug støbes borehullet til og sensoren forbliver inde i betonen.
GENANVENDELIGE MÅLEREMålere, der kan genanvendes, findes i to grundversioner:
- Fugtsensorene indbygges og placeres i bunden af forede borehuller. De er helt gemt og beskyttet nede i betonen. Den enkelte RapidRH®5.0 sensor kan aflæses med en fugtaflæser, så længe man ønsker - enten manuelt eller via Bluetooth til mobil-app. Efter endt brug tages sensoren op, hullet støbes til og sensoren re-kalibreres til næste måleopgave.
- Fugtsensorene findes også med ledninger, der forbindes til en fugtmåler. Den enkelte sensor placeres i et borehul og der føres ledninger op til et måleinstrument, som kan tilkobles efter behov. I nogle systemer er censoren gemt nede i borehullet, i andre stikker den op, og kan derved beskadiges i byggeperioden. Efter endt brug tages sensoren op, hullet støbes til og sensoren re-kalibreres til næste måleopgave.
Bemærk: Genanvendelige fugtsensorer til beton skal altid kalibreres før brug. Der kan være stor forskel på, hvor let eller besværligt det er at kalibrere dem - det afhænger af det enkelte fabrikat.
Så længe de fugtmålere, du anvender, overholder kravene i standarden ASTM F2170, og du bruger dem efter leverandørens anvisning, vil fugtsensorerne være ligeværdige, da der er krav til dem i standarden . . .
Men der kan være forskel på, hvor nemme de er at anvende på en byggeplads, hvor hurtigt og præcist de måler, og hvor robuste de er i dagligt brug.
ENGANGSSENSOREREngangssensorer, der indbygges skjult i borehuller, er de enkleste at bruge:
- Man bore et hul, rengør det, monterer en foring i hullet, placere sensoren i foringen og lukker med en kapsel.
- Når man vil måle betonfugten tages kapslen af og en fugtaflæser føres ned til kontakt med sensoren i hullet.
- Når målingerne er foretaget lukkes hullet igen med kapslen indtil næste måling.
Få yderligere oplysninger her om fugtmålesystemet RapidRH® L6 med engangssensorer. De er fabrikskalibrerede og er lige til at bruge.
GENANVENDELIGE SENSORERGenanvendelige sensorer skal re-kalibreres før hver fugtmåleopgave og kræver både udstyr og indsigt i, hvordan de holdes kalibreret. Har du mange måleopgaver og en organisation, der kan holde styr på sensorerne, er de billigere i drift, hvis man ser bort fra arbejdstiden med re-kalibreringen.
- Nogle genanvendelige sensorer kræver ledningsforbindelse for aflæsning af restporefugten i betonen, og kan derved være sårbare i byggeperioden.
- I andre systemer anbringes fugtmåleren i borehullet ved hver aflæsning, hvilket kræver at man venter mindst 24 timer før der fugtaflæses.
- RapidRH®5.0 systemet og tilsvarende fungerer og anvendes på samme måde som engangsmålere - men tages op og genanvendes når måleprogrammet afsluttes.
Læs også afsnittet: 3. Er der forskel på betonfugtmålere?
Få yderligere oplysninger her om fugtmålesystemet RapidRH® 5.0 med genanvendelige sensorer.
Engangsmålere er det hurtigste og nemmeste system til måling af restporefugten i beton på byggepladsen . . .
Valget mellem engangsmålere eller genanvendelige målere afhænger af, hvor nemt det skal være og hvor ofte du foretager fugtmålinger:
- Er der lang tid imellem du foretager målinger, kan det normalt bedst betale sig at bruge engangsmålere og købe det antal sensorer, som du netop har brug for til den aktuelle opgave. Læs mere her om RapidRH® L6.
- Måler du ofte, vil det være billigere at bruge genanvendelige sensorer, men du skal også være indstillet på at skulle kalibrere alle sensorer før hver måleopgave - og bruge tid på det. Læs mere her om RapidRH® 5.0.
- Måler du ofte og vil du være fri for at kalibrere, kan du med fordel bruge engangssensorer og købe et større antal til en bedre pris.
Læs mere her om RapidRH® L6.
I princippet er der ikke noget i vejen for at måle resporefugten i beton med en luftfugtmåler (thermo-hygrometer). Det har tilbage i tiden være et alternativ til ovntørremetoden - og udført iht. Nordtest - NT Build 439 . . .
Men metoden rummer en del udfordringer i praksis for at få rimelige måleresultater:
- Måleren skal sidde helt tæt i borehullet og helst i mindst 72 timer
- Man skal sikre sig, at målingerne kan finder sted i den rette dybde uden indflydelse fra fugt i betonen ovenover
- Målingerne skal finde sted, hvor der er lille risiko for af fugtmåleren bliver beskadiget i måleperioden
Udfordringerne ved brug af luftfugtmålere iht. NT Build 439 er baggrunden for, at standarden ASTM F2170 blev udviklet med tilhørende krav til certificerede sensorer, sensorplacering og forede borehuller.
- Fordelene ved indbyggede og skjulte sensorer er mange - ikke mindst den forkortede måletid på blot 24 timer, mere ensartede resultater samt sikkerheden for, at sensorene ikke beskadiges på byggepladsen.
Få yderligere oplysninger her om fugtmålesystemet RapidRH® L6 med engangssensorer.
Fugtskannere til byggematerialer med f.eks. stålkugle (GANN-målere), metalfjedre eller måleplade er beregnet til fugtsporing. De kan alene bruges til en relativ sammenligning mellem tørre og fugtige områder . . .
Måledybden er begrænset til et sted mellem 15 og 30 mm afhængig af fabrikatet. Dermed når de ikke ned i den dybde i betonen, som er nødvendig for at måle i f.eks terræn- og etagedæk.
Målerne er ikke godkendt til betonfugtmåling efter standarden ASTM F2170, der forudsætter fugtmåling i borehuller. Til gengæld kan en fugtskanner være en god hjælp til at finde ud af, hvor det er bedst at foretage fugtmålinger i borehuller - læs f.eks. mere om Wagner BI2200.
Nogle fugtskannere er udviklet til at måle fugtigheden i tynde afretningslag efter standarden ASTM F2659 - læs f.eks. mere om Wagner BI2200 og hvordan den bruges på tynde afretningslag.
I guiden Valg af fugtmåler til beton kan du se de væsentligste forskelle mellem betonfugtmålere med sensorer, der bruges én gang, eller som kan genanvendes.