Fugtmåling i beton - fejlkilder?
Få svar på hvilke forhold, der kan påvirke dine fugtmålinger og føre til unøjagtigheder eller målefejl ...
Hvis betonens temperatur afviger fra fugtmålerens kalibreringstemperatur, skal dine måleresultater korrigeres for temperaturforskellen . . .
Sensorer, der er certificeret iht. standarden ASTM F2170, måler både temperatur og relativ fugtighed (RF) i betonen, så det er nemt at korrigere målingerne:
- Anvender du Rapid®RH L6 eller Rapid®RH 5.0 sensorer skal måleresultaterne korrigeres efter værdierne i den tilhørende korrigeringstabel, download den her.
- Anvender du sensorer af anden fabrikat, bør du spørge din leverandør om en tilhørende korrigeringstabel eller lignende.
Bemærk: At standarden ASTM F2170 stiller krav til temperaturforholdene ved fugtmåling i beton - læs mere her.
Det er ret enkelt at måle restporefugten i betondæk med indstøbte gulvvarmeslanger . . .
Blot skal du være opmærksom på følgende:
- Husk at markere varmeslangernes placering, f.eks. på tilstødende vægge, eller sæt markeringer i den våde beton, hvor der skal bores til fugtmåling.
- Undgå at borer ned i varmeslangerne, når borehuller til fugtsensorerne bliver boret.
- Er varmeslangernes placering ikke afmærket, kan du finde dem med et termografikamera, når der er varme på slangerne.
- Skru ned for varmen i betonen før fugtmåling, så du overholder kravene i standarden ASTM F2170, læs mere her.
- Udfør alle målinger med sensorer, der overholder ASTM F2170 og følg reglerne for fugtmåling i standarden, læs mere her.
Bemærk: Ved forceres udtørring af betondæk med gulvvarme, skal gulvvarmen skrues med til højst 25° C eller helt slukkes mindst 3 dage før udførelse af borehuller og montering af fugtsensorer.
Undgå stående vand på betonoverfladen, når du skal måle restfugten i et betondæk. Der vil altid være en risiko for, at vandet kan sive ned i borehullerne og ødelægge dine målinger . . .
Ved fugtmåling i beton bør du være opmærksom på at:
- Fugtmålinger altid bør udføres i beton, hvor overfladen er naturlig tør som led i udtørringen, og som ikke står opfugtet fra vejrliget eller en aktuel vandskade
- Fugtmålinger efter en vandskade først bør ske, når betonen er fri for stående vand på overfladen.
Nej - betonen skal være afhændet, og mindst 28 dage gammel, før du kan måle. Ellers vil der være betydelig risiko for, at der kommer til at stå frit vand i borehullerne, som vil ødelægge fugtsensorerne . . .
Ved at anvende selvtørrende beton og forceret udtørring med moderat opvarmning, f.eks med gulvvarmeslanger, kan tiden reduceres, før du kan påbegynde målingerne.
Spørg din betonleverandør og ingeniørrådgiver om hærdetider og tørretider for den aktuelle betonblanding og -tykkelse, for at fastslå, hvornår fugtmålinger kan påbegyndes.
Bemærk: At ved forceres udtørring af betondæk med gulvvarme, skal gulvvarmen skrues med til højst 25° C eller helt slukkes mindst 3 dage før udførelse af borehuller og montering af fugtsensorer.
Det er helt afgørende, at fugtsensorerne sidder i den rigtige dybde i betonen for at få retvisende måleresultater . . .
Standarden ASTM F2170 foreskriver følgende måledybder:
- Ved tosidig udtørring, f.eks. etagedæk: 40% - svarende til ⅖-del af betondækkets tykkelse (48 mm måledybde i 120 mm betondæk).
- Ved tosidig udtørring, f.eks. etagedæk: 20% - svarende til ⅕-del af betondækkets tykkelse (f36 mm måledybde i 180 mm betondæk ).
Gulvbelægninger er ikke nogen hindring for måling af fugt i terræn- og etagedæk . . .
Men der er et par praktiske ting, som du bør tage højde for:
- <p>Borehuller igennem hårde belægning, f.eks klinker: Forbor med et større bor i klinkerne for at gøre plads. Anvend herefter betonboret, der følger med sensorerne, til det egentlige borehul i betondækket. <p>Når du skal lave et større hul i klinkerne skyldes det, at betonboret til sensorerne lavet et hul i klinkerne, der er meget mere præcist end i beton, hvorfor det er næsten umuligt at få sensorerne ned gennem hullet. <p>Sensorerne er forsynet med tætningkraver tilpasset borehuller i beton, der erfaringsmæssigt er lidt større end de huller, som boret laver i klinker.</p>
- <p>Borehuller igennem limede belægninger, f.eks. vinyl: Her bør hullet i belægningen også være lidt større, så limrester og andre urenheder kan fjernes, og det dermed forhindres, at de føres med ned i borehullet.
- <p>Borehuller gennem trægulve bør også udføres med et større hul i trægulvet, så det er muligt at støvsuge i og omkring borehullet - og så der er plads til både at montere sensorer i borehullerne og føre en fugtaflæser ned til sensorerne.
Husk altid at støvsuge i og omkring borehullet, da selv små betonkorn kan genere placeringen af sensorerne i borehullerne.
Bemærk: Normalt er der ikke behov for at forbore i betonbaserede afretninglag. Men er afretningslaget udført af et hård materiale, hvis egenskaber og struktur ikke modsvarer almindelig beton, kan en forboring med større diameter tilrådes, for at undgå problemer med at placere sensorerne i borehullerne.
I nogle konstruktioner er det muligt - det afhænger helt af afretningslaget tykkelse og om det er betonbaseret . . .
Læs mere om de konkrete forudsætninger:
- Afretningslaget skal være mindst 80 mm tykt, for at man kan anvende sensorer i borehuller, og afretningslaget skal være udført af beton.
- For tynde betonafretninger på betondæk vil det normalt være tilstrækkeligt at måle fugtindholdet i det underliggende betondæk, læs mere i det følgende . . .
Fugt i tynde afretningslag af beton (typisk op til 60 mm) kan tilnærmelsesvist bestemmes med overflademålere til byggematerialer iht. standarden ASTM F2659, f.eks. med en Wagner SI2200 fugtskanner. Det er dog en forudsætning, at det underliggende betondæk er tørt og fugtindholdet er kontrolleret f.eks. med RapidRH-sensorer i borehuller, f.eks. RapidRH® L6. I modsat fald vil der være en risiko for at afretningslaget løbende opfugtes nedefra, hvilket ikke opfanges af en fugtskanner.
AFRETNING MED KOMPOSITMATERIALERAfretningslag af kompositmaterialer kan ikke fugtmåles med mindre leverandøren kan tilbyde specifikke kalibreringsværdier til overflademåleren. Også her er det en forudsætning, at det underliggende betondæk er tørt og fugtindholdet er kontrolleret f.eks. med RapidRH® L6 -sensorer i borehuller før udførelse af afretningslaget.
Bemærk: Afretningslag af anhydrit ol. tørrer meget langsomt. Samtidig er det vanskeligt løbende at bestemme fugtindholdet. Er fugtigheden for høj i afretningslaget og bortslibes overfladeslam ikke, vil det umuliggøre pålimning af belægninger, f eks trægulve, vinyl mv.